YÖNETİM TEKNİKLERİ

Başarısı kanıtlanmış toplam kalite, koçluk, liderlik gibi modern yönetim teknikleri, kabile yönetiminin belli adımlarını kullanmaktadır. Bu gibi yönetim tekniklerini doğrudan benimseyen firmalar,  bazen kendi kaynaklarını aşan organizasyonlara gitmek durumunda kalabiliyorlar. Kabile yönetimi tekniklerini bilinçli kullanmak ve işyerinin kaynaklarına uygun yöntemler uygulamak daha yararlı olacaktır.

Amerika’da veya Japonya’da kaynaklar farklı, insanlar farklı eğitimler ve şartlanmayla gelir, çalışma yasaları farklı, ücret düzeyi farklı, sosyal hakları farklı, rekabet ortamı farklı, kültür farklı. Amerika’nın yönetim tekniği Japon kültürüne örnek olamadığı gibi, yabancı yönetim tekniklerini Türk kültürüne uyarlarken de dikkatli olmak gerekir. Türk halkının ortak özelliği, tarım toplumuyken şehirleşme ve göç yaşıyor olması. Çalışanların ya kendileri, veya babaları köyden gelmiş. Ailesinde, mahallesinde halen feodal izlerle yaşıyor. O nedenle kabile yönetimine daha yatkınlar.

Önemli olan çalışanların kabilesi olarak işyerini, lideri olarak yöneticisini, görevi olarak işini benimsemesi. İnsanların işyerini kabile olarak benimseyip benimsemedikleri davranışlarından derhal belli olur. İş bitince gitmekte gecikir, işyerinde oyalanırlar, birbirlerine yardım etmeyi önerirler, işyerinden “biz” diye bahsederler, işyerinden ayrılmanın sözünü bile etmezler, özel yaşamlarını işyerindeki arkadaşları ile paylaşırlar.

Genel kabile yaklaşımının dışında, çalışanların bireysel çerçevelerini göz önünde bulundurarak iş verimini çok daha artırmak mümkündür. Herkesin neyle motive olacağını anlamak ve takım oluştururken, görev verirken, ödüllendirirken buna göre davranmak insanların kendilerini işlerine adamalarını sağlar.

Çerçeveli yönetimin firma adaptasyonunda F&M danışmanlık veriyor.