Davranış kalıplarının kısmen uygulanması da mutluluk veriyor. Genetik şifrede belli bir amaca yönelik kurgulanmış, birbirini tamamlayacak şekilde sıralanmış davranış kalıpları var. Bunların tamamını yapmayıp da, sadece bir kısmını yapmak da benzer tatmin sağlıyor. Öncesi veya sonrası yapılmasa da, “mış gibi” yapınca genetik şifre kısmen yerine getirilmiş oluyor, karşılığında mutluluk hormonu salgılanarak ödülü alınıyor. Davranış kalıbı sonuna kadar götürülmediğinde insan adını koyamadığı bir boşluk hissediyor ama o kalıpla ilgili bir şeyler yaptığından fazla üstünde durmuyor. Bu alışkanlık o kadar yaygın ki, yemek içmek gibi gerçek bir ihtiyaç kadar talep görüyor. Gerçek ihtiyaçları karşılayan giysi, gıda, ev gibi iş alanlarının yanı sıra, kısmi davranış kalıplarına yönelik ürün ve hizmet sunan çok fazla sektör var. Gerçek ihtiyaçlardan daha fazla tüketim yapılıyor.
- Çiğnemek beslenmenin adımı olduğundan mutluluk veriyor, çiklet sektör olmuş
- Kendini karşı cinse beğendirme çabası üremenin bir adımı, buradan moda çıkmış, giyim, takı sektör olmuş
- Üreme kalıbının bir adımı olan sevişme, sonunda çocuk istemese bile mutluluk verdiğinden fuhuş sektör olmuş
- Nikotin mutluluk hormonu salgılattığı için sigara sektör olmuş
- Düşmanla savaşma duygusu verdiği için takım sporları, bilgisayar oyunları sektör olmuş. İngiltere’de futbol, Amerika’da rugby, Pakistan’da kriket, İspanyada boğa güreşi gibi. Tarihte Aztek’lerde kauçuk top maçı, Yunanistan’da olimpik oyunlar, Bizans’ta at arabası yarışları kitleleri çekermiş. Justinyen zamanında yarıştan sonra çıkan kavga ayaklanmaya dönüşmüş, binlerce insan ölmüş.Ne oynandığı önemli değil, savaşan bir takım olduğunu düşünmek yeter.
- Çocuk bakmak üremenin bir adımı, çocuğu olmayan veya çocuğu yanında olmayanlar için evcil hayvan beslemek sektör olmuş