Eş
“Eşim” çerçevesine asılan resim, birlikte çocuk yapılmak istenen kişiye aittir. Çocuk yapılırsa birkaç yıl sonra değişebilir. Çocuk yapılmazsa (veya yapılsa bile) üç gün, üç ay sonra uygun olmadığına dair sinyaller alınırsa hemen indirilir. Daha uygun biri çıkmışsa onun resmi asılır, eskisi iptal olur, yenisine aynı davranışlar gösterilir. Eskiden resmi asılı olan kişinin “eşim” çerçevesinde hala aynı kişinin resmi asılıysa durum karışır, karşılıksız aşk yaşanır. Çevrenin etkisi de cabası. İkisinin “evli olduğunu” veya “çok yakıştığını” söyleyerek ayrılmamaları kuralı konmuş olabilir. Ama ayrılmayı kafaya koyan kendi TOPLUM odasındaki “kurallarım” çerçevesinden silmişse kim tutar onu? Bu durumu sadakatsizlik veya ihanet olarak adlandırmak yanlış, genetik şifre bitti dediği anda biter, eskisinin resmi çerçeveden iner, hiç bir şey hissetmez ona karşı, zorla tutmaya kalkarsa da düşmanı olarak algılar. “Eşim” çerçevesi boş kalamayacağından her an başka birinin resmi asılabilir. MBA (married but available) kavramı buradan çıkıyıor, çerçeve boşsa sorun yok, genetik yasalara göre buna ihanet denemez. Ülke yasaları da ülkesine göre değişiyor. Arabistan’da başka, Türkiye’de başka, Amerika’da başka. Toplum yasaları da toplumuna göre değişiyor. Bizde çok evlilik şehirde ayıp, köyde normal. Fransa’da devlet başkanının çok eşliliği gizli yürütülürse normal, açıkça yaşanırsa eşinden ayrılmış bile olsa ayıp.
Çocuk
“Çocuğum” çerçevesindeki resim mutlaka biyolojik çocuk olmak zorunda değil. Evlat edinince bir başkasının çocuğunun resmi asılır ve kişinin çocuğu o olur. Çocuğu olmayanın çerçevesi önemliyse boş kalamaz, gider kedisinin, köpeğinin resmini asar, ona çocuğu gibi davranır, hatta mirasını bile bırakır. Saksıdaki çiçeğin resmini bile koyan olur, çocuğu gibi sever, konuşur.
Tamagochi denen elektronik oyuncağın ağlaması, susaması, ölmesi, çocuğun davranışlarını çağrıştırıyor ve genetik şifreye hitap ediyordu. Çocuksuz bekar kadınların boş duran ve mutsuz eden çerçevelerini doldurduğu için satışları patlamış olmalı.
Değişen resimler
Bir insanın resmini bir çerçevemizden indirmişsek, ama o insanı yaşamımızdan çıkarmamışsak, sürekli çervermizde gördüğümüz için resmini bir başka çerçeveye yerleştirmek zorunda kalırız. Örneğin evliliğin ilerleyen yıllarında eşler birbirinin resmini “eşim” çerçevesinden çıkarıp “dostum”, “koruyucum”, “çocuğum”, “düşmanım” çerçevelerinden birine asabiliyor, ona göre de davranıyor.
Eş adayı
En iyi çocuğu yapacağı eşi arayan kadın, bir çok erkeğin resmini “eş adaylarım” çerçevesine asabilir, deyim yerindeyse yedekleyebilir, birlikte idare edebilir.
Gerçek hayattan birini bulmamışsa sanal alemden birini veya platonik bir sevgili adayı koyabilir.
Kimden çocuk yapacağına henüz karar vermemişse “eşim” çerçevesini boş tutar.
Çerçevenin boş kalması rahatsız ettiğinden, “idareten” yakışıklı artistlerden veya şarkıcılardan birinin resmini asmasına şaşmamalı. Platonik aşk bu kadar yaygınsa, basit açıklaması bu olmalı.